Håkan Starkenberg

Håkan Starkenberg är en tenor med en varm lyrisk timbre och stor karaktär. Håkan brinner för möjligheterna i det musikaliska scenspråket och är framför allt specialiserad på spel- och karaktärsroller. Efter sina studier vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg, Operastudio 67 och Studio Lirico i Cortona, Italien gjorde han sin debut på GöteborgsOperan 1995, i rollen som Steuermann i Den flygande holländaren. Sedan dess har han gästat de flesta av de svenska operascenerna och blivit mycket uppskattad både vokalt och för sin stora sceniska begåvning.

Under säsongen 2011/12 kommer Håkan Starkenberg sjunga rollen som Gaston i La Traviata på Kungliga Operan i Stockholm. Senare under 2012 framträder han som Joseph Merrick i Elefantmannen.

Fram till hösten 2010 var han engagerad på Norrlandsoperan för rollen som District Attorney i den nyskrivna operan Dancer in the dark av den danske tonsättaren Poul Ruders. Han medverkade även under sommaren i uppsättningen av Den tjuvaktiga skatan, Rossini på Läckö slottsopera.

Den nutida musiken och 1900-talsmusiken är något som ligger Håkan varmt om hjärtat då han själv även varit verksam som tonsättare. Han har bl.a. medverkat vid uruppförandet av Paula af Malmborg-Wards Bombpartyt, Göteborgs Operan, samma tonsättares opera Ängel, Norrlandsoperan och Riksteatern, Thomas Lindahls Inte alla tjuvar kommer för att stjäla, Malmö Musikteater och av den senare tonsättaren även Lik till salu, Norrlandsoperan. Håkan har även deltagit i Kungliga Operans turné till världsutställningen i Hannover som Larmare i Sven-David Sandströms opera Staden.

Andra framstående roller under Håkans karriär är gestaltningen av Florio i Lycksalighetens ö av Hilding Rosenberg vid invigningen av nya Norrlandsoperan, Basilio och Don Curzio i Staffan Valdemar-Holms Figaros bröllop, Folkoperan, Gastone i La Traviata, Edinburgh Festival i Skottland och rollen som Polycarpus i Opera på Skärets bejublade föreställning Kronofogdarne och Slåtterölet. År 2003 var han även årets solist vid New Brunswick Summer Music Festival i Kanada där han uruppförde sånger för tenor och orkester av Eldon Rathburn och sjöng Brittens Serenade for tenor, horn and strings.

Håkan framträder ofta som konsertsångare och på repertoaren har han bl a verk som Händels Messias, Mozarts Requiem, Spatzenmesse, Haydns Årstiderna och evangelistpartierna i Bachs Johannespassion och Matteuspassion.

Håkan finns även representerad på skiva bl.a. i Rosenbergs Lycksalighetens ö på Naxos.

Han har tilldelats en rad stipendium, bl.a. Anders Sandrews stipendium, Frimurar-Barnhusfondens stipendium och Vadstena-akademiens stipendium.

Se även Håkan Starkenbergs hemsida http://www.hakanstarkenberg.com

Texten får inte ändras eller förkortas utan Good Companys tillstånd.

HAKANBUGGE_2