Stina Schmidt

Stina Schmidt är en mezzosopran med varm, lyrisk klang och brett register. Hon har en osedvanlig förmåga att gestalta byxroller tack på ett mycket övertygande sätt. Stina Schmidt gjorde sin debut på Det Kongelige Teater i Köpenhamn som Flora i La Traviata. För samma operahus har hon även turnerat i Danmark med ”Opera ind til Benet”, en produktion av Kasper Holten och Henrik Engelbrecht. Sommaren 2012 framträder hon i Den Nye Operas produktion Trollflöjten.

Stina Schmidt kommer från Danmark och tog sin examen på Operakademiet i Köpenhamn sommaren 2011. På akademien sjöng hon för hovsångerskan Anne Margrethe Dahl. Andra sångare hon regelbundet sjunger för, är Fiona MacSherry, Mikael Eliassen, Rachel Andrist och Thomas Darelius.

I Operaakademiets uppsättningar på Det Kongelige har Stina Schmidt sjungit rollerna Nerone i Poppeas kröning (Monteverdi), Moder Marie i Karmelitsystrarna (Poulenc) samt Mercedes i Carmen (Bizet). Andra produktioner på operaakademien inkluderar rollerna Sesto i La Clemenza di Tito (Mozart),  Iokaste i Oedipus Rex (Stravinskij), Octavian i Rosenkvaljeren (Strauss), Cherubin i Figaros bröllop (Mozart) och Meg i Falstaff (Verdi). Hon har även instuderat roller såsom Kompositören i Ariadne på Naxos  (Strauss), Dorabella i Così fan Tutte (Mozart), Charlotte i Werther (Massenet),  Isabella i Italienskan i Alger (Rossini) samt titelrollen Carmen.

Texten får inte ändras eller förkortas utan Good Companys tillstånd.

stina-schmidt-profilbild