Olof Boman

Olof Boman är en av Sveriges mest intressanta unga dirigenter. Han avslutade sina studier i orkesterdirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1999 och har sedan dess gästat många orkestrar, både i Sverige och utomlands. Olof har ett särskilt intresse av 1700-talets musik och har också studerat cembalospel samt uppförandepraxis för barockens och den klassiska tidens musik, vilket lett till ett intensivt arbete med flera barockorkestrar.

Olof har gästat många orkestrar, som t ex orkestrarna i Norrköping och Göteborg samt en rad av Europas bästa körer, t ex Radiokören, Eric Ericssons kammarkör, NDR-Chor i Hamburg och RIAS Kammerchor i Berlin. Med Vocalconsort Berlin har han ett nära samarbete och har också uruppfört Frank Schwemmers opera Medea – Stimmen med denna internationellt framgångsrika ensemble

Olof Bomans kunskap och intresse för vokalmusik har också gjort honom till en efterfrågad operadirigent och han har varit musikalisk ledare för flera operauppsättningar i Sverige och utomlands. Han är också konstnärlig ledare för Gloger Festspiellene, en årlig internationell musikfestival i Kongsberg, Norge.

Under våren 2011 tillträdde Olof Boman som chefdirigent för DR (danska radions) VokalEnsemblet. Senare under våren dirigerade han en intressant uppsättning av Händels opera Semele under KunstFestSpiele Herrenhausen (Hannover) i regi av Ludger Engels och med kostym av modeskaparen Vivienne Westwood och under juni samma år tog han sig an operan Calandro av Ristori under Musikfestspiele Potsdam.

Under säsongen 2009/10 dirigerade Olof Boman en mängd konserter i Skandinavien och Tyskland. Utöver det dirigerade han operan Philemon und Baucis av Haydn under festspelen i Potsdam, Acis and Galatea av Händel med Oslo Barockopera och L’Orfeo av Monteverdi i Hannover.

Sommaren 2008 dirigerade Olof den kritikerrosade uppsättningen av L’Opera seria av Gassman på Drottningholms slottsteater. Han har också flera gånger dirigerat olika uppsättningar på Vadstena Akademien; den första, Tokfursten av Unander Scharin, redan 1998 och exempelvis Händels Saul 2007.

I september 2006 gjorde Olof ett uppmärksammat inhopp för René Jacobs tillsammans med Akademie für Alte Musik, Berlin vid Bachfestivalen i Köthen.

Texten får inte ändras eller förkortas utan Good Companys tillstånd.

olof-boman-profil_0