Gabriel Suovanen

Gabriel Suovanen är en musikalisk konstnär som gör stor succé som uttolkare av komplexa rollgestalter på operascenen. Wozzeck av Alban Berg är en av de paradroller som Gabriel haft stor framgång med på bland andra Vlaamse Oper i Antwerpen och Kungliga Operan.

Under säsongen 2011/12 tolkar Gabriel Suovanen återigen Wozzeck, denna gång i en turnéuppsättning på Norrlandsoperan. Under våren 2012 kan man höra honom som Wolfram i Tannhäuser i Tammerfors, Finland.

Sommaren 2011 debuterade Gabriel som Heerufer i Wagners Lohengrin i Savonlinna och tidigare under den säsongen framträdde han just som Wozzeck på Kungliga Operan i Stockholm. Debuten i rollen skedde på De Vlaamse Oper i Antwerpen 2009/10. Våren 2011 framträdde Gabriel som Papageno i Trollflöjten i Tammerfors, Finland och återvände också till Göteborgsoperan i rollen som Eugen Onegin, i en efterfrågad repris av produktionen från 2008.

Vid sidan av framgångarna med rollen Wozzeck så har Gabriel även framträtt i rollen som Gyllenstjärna i operan The Hunt of King Charles på Finlands nationalopera (the Finnish National Opera) i Helsingfors och i rollen som Gunther i Ragnarök på operan La Fenice i Venedig. Under 2008 framträdde han som nämnt i Eugen Onegin på Göteborgsoperan och på Helsinki Opera. Utöver det kunde man höra honom på många konsertscener runtom i Skandinavien och i Europa.

Gabriel Suovanen är född 1974 i Stockholm. Han började spela fiol vid 4 års ålder och började även tidigt sjunga som gossopran i Adolf Fredriks Gosskör. Det dröjde inte länge innan han fick sjunga solopartier som gossopran på Kungliga Operan i Stockholm, och tillhörde senare också operans ungdomskör. Efter studier i Helsingfors och Stockholm fick han snart engagemang på Kungliga Operan och valdes även till “Artist in residence” vid Sveriges Radio P2.

Gabriel har med stor framgång bl.a. sjungit Guglielmo i Così fan tutte, Marcello i Bohème och Bello i Flickan från Vilda Västern på Nationaloperan i Helsingfors, framträtt som Valentin i Faust i en ny produktion vid Operafestspelen i Savonlinna. Vidare har han sjungit titelrollen i en nyskriven opera Paavo Nurmi i Helsingfors sommaren 2000 (även sänd i Eurovisionen). Han har varit gästsolist vid en Operagalakonsert i Oslo Konserthus, framträtt i Billy Budd (Billy, Donald) och som Schaunard i Bohème på Liceu-operan i Barcelona. Han framträdde under säsongen 1999-2000 även på Théâtre Royal de la Monnaie i Bryssel, sjöng Marcello på Oslo-operan etc.

Under sommaren 2001 gästade Gabriel Drottningholm i Händels Julius Caesar och 2004 i Kastrater.

Gabriel har regelbundet gästat Komische Oper i Berlin med roller som Papageno, Don Giovanni, Eugen Onegin, Marcello m.fl. Sommaren 2004 och 2005 framträdde han vid festspelen i Savonlinna i Turandot som Ping. Under hösten 2003 gästade Gabriel Nationaloperan i Helsingfors i den nyskrivna operan Rasputin, och under säsongen 2004-2005 återkom han i Spader Dam som Jeletskij samt 2005 på hösten som Lescaut i Manon Lescaut.

Under 2006 framträdde Gabriel på operan i Bern i huvudrollen i Sallinens Kullervo, som blev kritikerrosad. Därefter sjöng han i konserter med Orchestre de la Suisse Romande under Marek Janowski under festivalen på Kanarieöarna, gästade åter Berlin som Onegin samt sjöng Papageno vid festspelen i Savonlinna. Hösten 2006 framträdde han som Onegin i en nyuppsättning på Helsingfors-operan mot Soile Isokoski. Våren 2007 farmträdde Gabriel i en nyproduktion av Kung Carls jagt på Helsingfors-operan. På Kungliga Operan sjöng han säsongen 2007/08 Gunther i nyuppsättningen av Wagners Ring. Under våren 2008 sjöng Gabriel titelrollen i Eugen Onegin på GöteborgsOperan.

Gabriel är även efterfrågad som solist i konsertsammanhang. Romanskonsten ligger honom mycket varmt om hjärtat. Han har nyligen gästat Valencia med en bejublad romansafton och även sjungit Faurés Requiem under Maggio Musicale Fiorentino med Jesus Lopez Cobos som dirigent.

Gabriel Suovanen har tilldelats många utmärkelser, bl.a. första pris i Timo Mustakallio-tävlingen 1998 och augusti 1999 erhöll han tredje priset i Mirjam Helin-tävlingen i Helsingfors samt ett extrapris för sin fina interpretation och i september 2000 tilldelades han som förste pristagare det nyinstiftade Karita Mattila-priset.

CD-inspelningar med Gabriel finns bland annat på Ondine www.ondine.net

Texten får inte ändras eller förkortas utan Good Companys tillstånd.

gabriel-skrattande-far-hemsida